OFERTA EDUCATIONALĂ :
Specificul grădiniței noastre, între alte grădinițe private, este dat de perspectiva generală a pedagogiei creștin - ortodoxe asupra educației, precum și de valorificarea tradițiilor culturale românești în conținuturile învățământului. Considerăm că o educație de calitate nu poate face abstracție de dimensiunile sufletești profunde.
Ne străduim să fim îndrumătorii copilului în procesul natural de creștere. Încurajăm copiii să se dezvolte la potențialul maxim într-o abordare individuală a actului educativ, combinată cu o învățare de grup.
Ne dorim ca grădinița noastră să fie o a doua casă, călduroasă, primitoare, securizantă și stimulantă pentru copilul dvs.
Finalitățile educației sunt cele stipulate în curriculum național la vârste timpurii, și anume:
- Dezvoltarea liberă, integrală și armonioasă a personalității copilului, în funcție de ritmul propriu și de trebuințele sale, sprijinind formarea autonomă și creativă a acestuia;
- Dezvolatrea capacității de a interacționa cu alți copii, cu adulții și cu mediul, pentru a dobândi cunoștințe, deprinderi, atitudini și conduite noi. Încurajarea explorărilor, exercițiilor, încercărilor și experimentărilor, ca experiențe autonome de învățare;
- Descoperirea, de către fiecare copil, a propriei identități, a autonomiei și dezvoltarea unei imagini de sine pozitive;
- Sprijinirea copilului in achiziționarea de cunoștințe, capacități, deprinderi și atitudini necesare acestuia la intrarea in școală și pe parcursul vieții.
De asemenea, avem în vedere și următoarele obiective:
- dezvoltarea naturală a copiilor pe fiecare palier;
- dezvoltarea emoțională și spirituală echilibrată;
- cooperarea dintre GRĂDINIȚĂ, FAMILIE și BISERICĂ;
- cultivarea prieteniei față de colegi, în spiritul iubirii creștine, al respectului, al înțelegerii diversității și al discernerii între bine și rău;
- dezvoltarea limbajului, a logicii, îndemânării și imaginației copiilor;
- cunoașterea unei limbi străine în contexte reale de comunicare;
- identificarea potențialului nativ și a aptitudinilor artistice ale copiilor, încurajarea și dezvoltarea lor;
- crearea unui mediu convenabil nevoii copilului de a asimila spontan.
ACTIVITĂȚILE DE BAZĂ/ CURRICULUM NATIONAL sunt elaborate conform programelor Ministerului Educației, cuprinzând activități pe domenii experiențiale:
A.DOMENIUL Dezvoltare fizică, sănătate și igiena personală - cuprinde o gamă largă de deprinderi și abilități (de la mișcări largi, cum ar fi săritul, alergarea, până la mișcări fine de tipul realizării desenelor sau modelarea), dar și coordonarea, dezvoltarea senzorială alături de cunoștințe și practici referitoare la îngrijire și igienă personală, nutriție, practici de menținerea sănătății și securității personale.
B. DOMENIUL Dezvoltarea socio-emoțională - vizează debutul vieții sociale a copilului, capacitatea lui de a stabili și menține interacțiuni cu adulții și copiii. Interacțiunile sociale mediază modul în care copiii se privesc pe ei înșiși și lumea din jur. Dezvoltarea emoțională vizează îndeosebi capacitatea copiilor de a-și percepe și exprima emoțiile, de a înțelege și a răspunde emoțiilor celorlalți, precum și dezvoltarea conceptului de sine, crucial pentru acest domeniu. În strânsă corelație cu conceptul de sine se dezvoltă imaginea despre sine a copilului, care influențează decisiv procesul de învățare.
C. DOMENIUL Dezvoltarea limbajului și a comunicării - vizează dezvoltarea limbajului (sub aspectele vocabularului, gramaticii, sintaxei, dar și a înțelegerii semnificației mesajelor) a comunicării (cuprinzând abilități de ascultare, comunicare orală și scrisă, nonverbală si verbală) și preachizițiile pentru scris-citit și însoțește dezvoltarea în fiecare dintre celelalte domenii.
D. DOMENIUL Dezvoltarea cognitivă - a fost definită în termenii abilității copilului de a înțelege relațiile dintre obiecte, fenomene, evenimente și persoane, dincolo de caracteristicile lor fizice. Domeniul include abilitățile de gândire logică și rezolvare de probleme, cunoștințe elementare matematice ale copilului și cele referitoare la lume și mediul înconjurător.
E. DOMENIUL Capacitati și atitudini în învățare - se referă la modul în care copilul se implică într-o activitate de învățare, modul în care abordează sarcinile și contextele de învățare, precum și la atitudinea sa, interacțiunea cu mediul și persoanele din jur, în afara deprinderilor și abilităților menționate în cadrul celorlalte domenii de dezvoltare.
● ACTIVITĂȚI OPȚIONALE SPECIFICE GRĂDINIȚEI “SFÂNTUL NICOLAE” / CURRICULUM LA DECIZIA GRĂDINIȚEI:
Activitățile opționale sunt alese atât de specificul dat de religia ortodoxă care stă la baza înființării, de pregătirea cadrelor didactice, precum și de solicitările părinților.
☆ Credința pe ințelesul celor mici - întâlniri bilunare cu preotul grădiniței;
☆ Limba engleză - integrată în activitățile zilnice desfășurate în grădiniță;
☆ Pian - săptămânal
☆ ”Ora de poveste” - ateliere bilunare de lectură pentru dezvoltarea gândirii critice;
☆ Iconografie - trimestrial
● ACTIVITĂȚI EXTRACURRICULARE:
☆ Drumeții și mini-excursii organizate cu părinții și copiii
☆ Serbarea închinată Sfântului Nicolae;
☆ Ziua mamei creștine;
☆ Ziua tatălui;
☆ Ziua familiei;
☆ Parteneriate de colaborare încheiate între grădinița noastră și alte grădinițe din Alba-Iulia, Sebeș și Timișoara;
☆ Parteneriate de colaborare încheiate cu Biserica;
☆ Parteneriate de colaborare încheiate cu familia;
☆ Parteneriate de colaborare încheiate cu Școala;
❖
BAZA MATERIALĂ:
Grădinița noastră dispune de resurse suficiente
cantitativ, accesibile, funcționale, distractive, care permit
individualizarea instruirii, multe elemente moderne.
În mod concret dispune de:
● dotări adecvate: spațiul necesar desfășurării în bune condiții a procesului de învățământ; mobilier ergonomic, sală de mese, sală de grupă, dormitor, vestiar, toaletă copii și toaletă adulți, cabinet medical cu izolator;
● curte: care deservește activităților recreative;
● mijloace moderne de învățământ: bibliotecă care cuprinde fondul de carte în cuantum de 249 de volume, mijloace audio-video care corespund normativului de dotare minimală pentru nivel preșcolar, materiale auxiliare necesare procesului educativ. Cărțile din dotare vor fi folosite de cadrele didactice în cadrul activităților experiențiale și la libera alegere, precum și de preșcolari sub supravegherea educatoarei.
Grădinița “Sfântul Nicolae” este poziționată într-o zonă liniștită, ușor accesibilă, în apropierea gării, respectiv autogării, beneficiind de un mediu curat și aerisit. Această poziție izolată, face posibilă crearea unui climat sănătos și sigur de care se bucură preșcolarii noștri.
Clădirea grădiniței asigură cele mai bune condiții de desfășurare a procesului didactic, este prevăzută cu rampă de acces mobilă, având intrări separate, una destinată copiiilor și cealaltă personalului grădiniței. În interior există marcaje care fac accesibile spațiile auxiliare. Spațiile auxiliare corespund ca mărime și capacitate cu numărul de preșcolari înscriși în anul școlar 2022-2023 și cu activitățile din planul de învățământ pentru o grupă combinată. Sălile de grupă sunt spațioase și au asigurate lumină și ventilație naturală, reprezentând totodată un mediu provocator și stimulativ, în care valorificăm punctele de vedere ale copiilor, înțelegerea și gândirea acestora. Prin intermediul mijloacelor creative, copiii comunică experiențele lor, dezvoltând cooperarea, negocierea, grija față de sine și ceilalți, comunicarea asertivă și exprimarea emoțiilor într-un mod sănătos și echilibrat.
În plus, grădinița beneficiază de curte închisă și o grădină generoasă (600 ㎡) împărțită în 3 sectoare:
● un sector destinat cultivării legumelor;
● livada de pomi fructiferi;
● spațiu de joacă.
Grădina constituie atât un loc de joacă pentru copii, cât și un loc de studiu în care preșcolarii pot studia direct plantele, insectele și alte viețuitoare, învață despre îngrijirea plantelor și a animalelor, desfășoară diferite activități de grădinărit și de amenajarea mediului ambiental adecvate vârstei. Acest loc le oferă copiilor ocazia să îmbucure natura cu propria lor creativitate, micuții bucurându-se din plin de libertatea de mișcare în aer liber.